Att fotografera hästar Del 2.

Caroline Dahlén . 2011-04-28 11:46:13 . Foto – Tips & Trix

Denna del handlar om att fånga rätt steg. Nått att tänka på innan är att alla hästar har inte samma rörelser eller steg, vissa har "luftigare" och större gångarter än andra men i princip så följer alla hästar samma mönster.

Anledningen till att de inte finns några bilder på fel steg är att samtidigt som jag fotograferar så raderar jag de med fel steg för att få plats med så många bilder som möjligt.

Johanna Berg - Svartur vom Hochwald

När man fotograferar en häst som galopperar ska man fokusera på att fånga när hästen lägger sin tynd på ett bakben (som bilden under) eller när den verkligen sträcker ut (som bilden ovan). När hästen lägger sin tyngd på ett (eller fler) framben ser den oftast väldigt framtung och trött ut, något som man ska undvika eftersom man vill ha så mycket energi som möjligt.

Petra Dahlén - Ljúflingur från Ulfshufvdane

Sandra Nilsson - Zavannah

I traven finns det många "rätt steg" och vilket man gillar mest är mer en smaksak. Det finns två steg jag gillar lite extra som jag tänkte ta upp här. Ett av de är de ovan när ena frambenet sträcker ut och bakbenen jobbar på, det ser elegant och luftigt ut. Andra är i svävmomentet (när ingen hov är i marken) som bilden nedanför. Jag tycker att islandshästarna har oftast lite mer sväv än "vanliga hästar" och är lättare att fånga på bild.

Johanna Berg - Svartur vom Hochwald

Alla islandshästar har inte superlyft som bilden nedanför men med hjälp av att fotografera snett framifrån så kan man skapa en liten synvilla så det ser ut att vara högre lyft än vad det egentligen är. Rakt framifrån är sällan snyggt i liggande format då hästen blir en väldigt liten del av bilden, men stående bilder är oftast väldigt snyggt framifrån. De vinklar jag tycker är snyggast och oftast fotograferar i är snett framifrån eller helt i profil.

Ökad tölt - Lyft med endast ett ben i marken.
Lisa

Värt att poängtera är att det kan vara svårt att få skarpa bilder eftersom man inte alltid tänker på att hästens ben inte rör sig åt samma håll samtidigt. Därför är det lättare att ta panoreringsbilder på till exempel en bil än en häst.

2011-04-28 | 12:54:20
Blogg/hemsida: http://www.lisasfanclub.se
sevendaysaweek

otroligt bra tips!

2011-04-28 | 13:06:06
Blogg/hemsida: http://www.sevendaysaweek.se
becca

bra tips

2011-04-28 | 13:50:48
Blogg/hemsida: http://fotobex.blogg.se/
Evelin.

Åh, riktigt bra inlägg!

2011-04-28 | 19:16:25
Blogg/hemsida: http://evenelle.blogg.se/
Tess

Jättebra blogg du har! :)

2011-04-29 | 12:11:50
Blogg/hemsida: http://capturedfotoandmedia.wordpress.com
Yrsa

Jätte bra tips! Längtar redan till nästa "lektion" :D :D

2011-05-01 | 11:50:20
Blogg/hemsida: http://yrsaarbelund.blogg.se/
Lina

Hejhej du har inte använt systemkamera på dessa bilder va? Finns ingen skärpa! Skulle vart jätte fina om publiken skulle vart suddig (så det man lägger märke till hästen i första hand) :)

2011-05-02 | 15:10:30
Blogg/hemsida: http://linasbilder.devote.se
olivia

hej! grymma tips! jag är faktiskt själv intresserad av foto, och har du ett företag? Som kanske fotar porträttbilder? kram

2011-05-10 | 18:35:40
Blogg/hemsida: http://oliviasflum.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?

Mail: (endast synlig för mig)

URL/Blogg:

Kommentar: